December 2013

Geniet met mate

verbodenVerward loop ik door de plaatselijke Tesco. Waar zijn in hemelsnaam de zakken chips gebleven? Ik zie rijenvol aardappelsnacks hoor, van Salt & Vinegar tot BBQ, maar alleen van die stompzinnige miniporties, zakjes die je in één hap leeg hebt. Na een paar minuten zoeken spreek ik een supermarktmedewerkster aan. “Oh, do you mean the bags to share?” Nee, niks delen, gewoon voor mij alleen. Maar dan een echte zak, iets van 300 gram ofzo. De medewerkster kijkt me meewarig aan en brengt me naar een apart hoekje vol goederen waar met koeienletters ‘family packet crisps, only for sharing’ op staat…

Helaas speelt deze belachelijke trend zich ook af in Nederland. Een normale anti-PMS hoeveelheid chocolade wordt in de AH bestempeld als uitdeelverpakking of gezinszak. De zak wokkels die ik voor de tv leeg eet (slechts 200 gram), heet opeens ‘large size’. Volgens de verpakking verslind ik maar liefst zeven gemiddelde porties wokkel, die elk vijftien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vet bevatten. Recalcitrant als ik ben, spoel ik mijn 105% vet weg met een liter sangria. Van het woord alleen krijg ik al kotsneigingen. ‘Aanbevolen.’ Het klinkt net iets te veel gebiedende wijs, alsof iemand anders bepaalt wat je mag eten en wat niet.

Ik weet dat ik per dag eigenlijk twee ons groente en twee stuks fruit moet eten, niet meer dan 2000 calorieën in mijn mond mag stoppen en minimaal een half uur moet bewegen. Ik ben me ervan bewust dat blowen je hersencellen verwoest en dat je van roken tien jaar eerder de pijp uitgaat (en stinkt). Maar ik hoef daar niet elke dag aan herinnerd te worden. Een gemiddelde Nederlander heeft een IQ van 102. Dan zal ‘ie toch wel intelligent genoeg zijn om zelf te beslissen of het verstandig is zes dagen per week bij de Burger King te eten en op zondag voor de verandering pizza te bestellen? Nee dus.

De overheid houdt de ene voedingscampagne na de andere:
- Eet verstandig!
- Kies bewust!
- Drink met mate!
Rot op. Ik ben volwassen, betaal per maand meer dan honderd euri aan zorgverzekering en verkeer over het algemeen in perfecte gezondheid. Als ik mezelf een keertje in coma wil zuipen, mag ik dat dan alsjeblieft zelf weten? Hou toch eens op met die betutteling en laat mensen zelf denken. Alle leuke dingen worden verboden: off piste snowboarden zonder helm, overdag de gemiste uitzending van ‘Spuiten en Slikken’ terugkijken, een dagje ziek melden op werk omdat je gewoon liever van de zon wilt genieten. (Het feit dat de zon een hele dag schijnt in Nederland zou sowieso al voor een Nationale Feestdag moeten zorgen). We zijn een beetje doorgeschoten met de Calvinistische moraal van soberheid.

Het lijkt wel of de overheid niet alleen wil dat je met mate drinkt, maar ook dat je met mate geniet.

Read more